Europia
Сграда в продажба Ж.к. Разсадника 1 - апартаменти от 40 000 евро

Европейска столица на спорта

ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА е награда, връчвана от „ACES Европа“ (Асоциация на европейските столици на спорта). Званието се връчва от 2001 година и се получава за период от 1 година.

София беше избрана за Европейска столица на спорта за 2018 г., въпреки че кандидатстваше за 2017 г. и загуби битката с Марсилия.

Българската столица е получила две точки по-малко от френския град след направените инспекции от оценителната комисия. Според правилника на „ACES Европа“, ако разликата между конкурентите е по-малка от пет точки, и двата получават титлата, като ще я носят в последователни години по азбучен ред – Марсилия през 2017, София през 2018 г.

Големият проблем на София беше наличната спортна инфраструктура. Но българската столица е получила повече точки от Марсилия като проведени спортни събития.

В писмото си до кмета на София Йорданка Фандъкова, президентът на „ACES Европа“ Джан Франческо Лупатели е заявил, че София е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности.

„Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот. Интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на инициативата“, се казва още в писмото.

Титлата Европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития или с достъп до специално финансиране. А по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет

Научете повече на следния линк за новостроящата се сграда в ж.к. Разсадника на 150 метра от метростанция „Константин Величков“, София. Тя се намира до два парка, със спортни площадки, детски кът и места за отдих.

Източник: Столична Община