Europia
Сграда в продажба Ж.к. Разсадника 1 - апартаменти от 40 000 евро

„Св. Петър и Павел“

Строителството на храм „Свети апостоли Петър и Павел“ – намиращ се в парк „Св. Петър и Павел“,  в ж.к. Разсадника (София), започва на 12 юли 1929 г. и продължава до 1933 г. Основният камък е положен от софийския митрополит Стефан, викарния епископ Паисий, софийския кмет Владимир Вазов, министър – председателя Андрей Ляпчев и министъра на външните работи и изповеданията Атанас Буров. Храмът е осветен на 01.04.1934 г.

Сградата представлява кръстокуполна трикорабна базилика с три престола. Северният престол е посветен на Свети равноапостолни Константин и Елена, а южният на Свети патриарх Евтимий.

Изграждането на основния храм „Св. Петър и Павел“ е предшествано от постройката на малък параклис под същото име. В него се извършват богослужения, които продължават и след построяването и освещаването на храма през 1934 г. Тогава параклисът приема името „Св. четиридесет мъченици Севастийски“ и богослуженията в него продължават до началото на 90-те години на миналия век.

Научете повече на следния линк за новостроящата се сграда в ж.к. Разсадника на 150 метра от метростанция „Константин Величков“, София.

Източник: http://apostolite.com/